Wat kan er allemaal worden opgenomen in een levenstestament?

Iedereen is uiteraard wel bekend met het standaard testament. Het gaat hierbij om een document dat boven water komt wanneer een bepaalde persoon is overleden. In dit document is verschillende informatie terug te vinden. Het gaat hierbij echter in het bijzonder om de erfenis die moet worden verdeeld. Wat veel mensen nog niet weten is dat er ook zoiets bestaat als een levenstestament. Dit document duikt uiteraard niet op wanneer iemand is overleden, maar op het moment dat iemand nog in leven is. Alles wat je hierover moet weten ontdek je hieronder op deze pagina. 

Wat maakt een levenstestament zo belangrijk?

Voor heel wat mensen die een bepaalde leeftijd bereiken geldt dat ze merken dat ze niet meer alle taken kunnen uitvoeren die eigenlijk wel belangrijk zijn. Denk op dit vlak bijvoorbeeld aan het opvolgen van de financiële situatie. Voor heel wat mensen wordt het op latere leeftijd moeilijk om hun financiën goed in het oog te blijven houden. Bovendien is het zo dat ook het nemen van bepaalde zakelijke beslissingen een stuk lastiger kan worden. Door een levenstestament op te stellen is het mogelijk om een vertrouwenspersoon aan te duiden welke ook zal worden herkend door bijvoorbeeld banken of andere instanties. Dat op zich maakt reeds een wereld van verschil. 

Bovendien is het eveneens zo dat je door middel van een levenstestament over de mogelijkheid beschikt om bepaalde voorkeuren te laten registreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit of je gereanimeerd wenst te worden of niet. In ieder geval maakt deze informatie duidelijk dat het levenstestament een ongelofelijk belangrijk document is dat in de praktijk in heel veel uiteenlopende situaties haar nut weet te bewijzen. 

Aanmelding bij het Centraal Levenstestamentenregister

Voor de notaris geldt dat hij over de mogelijkheid beschikt om levenstestamenten die worden opgemaakt aan te melden bij het Centraal Levenstestamentenregister, afgekort het zogenaamde CLTR. In dit register kan worden nagevraagd of iemand ervoor heeft gekozen om een dergelijk document te laten opmaken of niet. De inhoud van de akte is voor alle duidelijkheid niet publiekelijk in te zien. Alleen notarissen hebben bovendien de mogelijkheid om het register in te zien. Registratie gebeurt bovendien uitsluitend wanneer de persoon waarvoor het document werd opgemaakt daarvoor zijn of haar goedkeuring geeft.

Hoeveel bedragen de kosten voor het opmaken van het levenstestament?

Het spreekt voor zich dat er bepaalde kosten in rekening worden gebracht voor het laten opstellen van een levenstestament. De voorbereiding voor wat de inhoud betreft gebeurt door de notaris in samenspraak met u. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn standaard gelegen rond de 500 euro inclusief BTW. Het is echter van belang om er bij stil te blijven staan dat deze kosten nog kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij aan:

  • De notaris in kwestie;
  • Over welke wensen de persoon beschikt; 
  • De situatie waarvan sprake is;

Wil je graag een zeer uitgebreid en omvangrijk levenstestament waar menig aantal specifieke eisen in zijn verwerkt? Dan zal je er rekening mee willen houden dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Echter biedt dit document je wel ongelofelijk interessante zekerheden die in de praktijk beslist niet onderschat dienen te worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *