Wat is een incassobureau?

Wat is een incassobureau?

15 juni 2021 0 Door Redactie

Ben je wel eens gebeld door een incassobureau? Als je dat hebt meegemaakt, heb je waarschijnlijk een idee van hoe ze werken en of je ze wel of niet kunt vertrouwen. De meeste mensen zijn niet bekend met het proces waarin incassobureaus onderhandelen over schikkingen voor bijvoorbeeld consumenten. Incassobureaus werken voor een extern bedrijf dat is gecontracteerd om schulden te innen, of namens jouw geldschieter. Als een incassomedewerker bij je aan huis komt om jouw schulden te innen, controleer dan goed de referenties en neem contact op met de partij waar zij voor werken.

Ontvang een bewijs van de betaling

Als je daadwerkelijk betalingen doet aan incassobureaus, zorg er dan voor dat je een schriftelijk ontvangstbewijs van de betalingen krijgt. Incassobureaus rekenen gewoonlijk een vergoeding voor hun diensten, en vaak is de enige betaling die ze ontvangen het bedrag dat ze van jouw betaling ontvangen. Wanneer een factuur niet betaald wordt kan dit uit handen gegeven worden aan een incassobureau. Hierbij kunnen zij namens de opdrachtgever het geld en extra kosten die ze maken bij jou innen. Voordat je een overeenkomst met een incassobureau aangaat, moet je ook alle details van het contract controleren.

Hoe werkt een incasso?

De vraag “hoe werken ze” is ingewikkeld, maar er zijn bepaalde basiselementen die moeten worden begrepen om te begrijpen hoe incassobureaus werken en hoe ze het geld bij je incasseren. Ten eerste moeten ze de bevoegdheid hebben om zaken te doen in naam van het bedrijf van de schuldeiser. Ten tweede moeten ze juridische fasen doorlopen om een bepaalde schuld te innen. Dit zijn allemaal juridische vragen die je kunt stellen aan een deskundige advocaat die bekend is met de wetgeving rondom incassopraktijken. Heb jij te maken met een incassobureau? Zorg er dan voor dat je iemand hebt aan wie je vragen kunt stellen.

Wie betaald een incassobureau?

In de meeste gevallen ontvangt het incassobureau jouw betaling, betaald een deel vervolgens aan de schuldeiser en ontvangt zelf het verschil voor het innen van het geld. Ook kunnen er extra kosten aan de wanbetaler doorberekend worden. Betaal je facturen tijdig om incasso te voorkomen. Wist je dat bedrijven ook een negatieve score kunnen krijgen? Grote incassobureaus houden bij hoe snel jij je facturen betaald. Dit kan een reden voor een bedrijf zijn om van jou een aanbetaling te verlangen.

Wie zijn incassobureaus?

Incassobureaus zijn niet verbonden aan een overheidsinstantie maar particuliere instellingen. Een incassobureau is niet de schuldeiser, maar een ander bedrijf die in opdracht van de schuldeiser werkt. Ook komt het voor dat incassobureaus voor zichzelf werken. Zij kopen dan facturen in die verlopen zijn. Ze doen dit voor een veel lager bedrag dan de factuurwaarde in de hoop dat ze bij schuldeisers het geld kunnen ontvangen. Dit gaat om grote bedragen en zo zit er voor een bureau een voordeel in om geld toch op te halen.

Betaal je als bedrijf ook kosten voor een incasso?

Moet ik het bureau betalen voor zijn diensten? Aan elk incassobureau zijn doorgaans kosten verbonden. Sommige werken met een percentage, andere met een vaste vergoeding. Over het algemeen kan de vergoeding niet worden kwijtgescholden, maar kan het incassobureau proberen het geld dat je moet ontvangen te lokaliseren en met de wanbetaler samenwerken om jouw geld toch nog te ontvangen. Denk aan een maandelijkse betaling of korting op de factuur. Ze mogen over het algemeen geen juridische stappen tegen de schuldeiser zetten, hoewel de schuldeiser dit uiteraard wel kan doen. Over het algemeen zijn de kosten vereist omdat het incassoproces tijdrovend en duur is en incassobureaus meestal weinig tijd hebben om jouw schulden zo snel mogelijk af te handelen.