Waarmee helpt een financieel adviseur?

Een financieel adviseur helpt je bij het maken van de juiste keuzes met betrekking tot financiële vraagstukken. Als je hierbij de verkeerde keuzes maakt kan het je al snel veel geld gaan kosten. Een financieel adviseur is niet altijd nodig, met sommige financiële vraagstukken kun je zelf aan de slag gaan. Benieuwd waarmee een financieel adviseur jou kan helpen en hoe je er een kan vinden die het beste bij jou past? Lees dan verder! 

Wat je zelf kan doen

Er zijn eenvoudige financiële vraagstukken die je zelf kunt aansluiten en waarbij je dus geen financieel adviseur nodig hebt. Hierbij kun je denken aan een spaarrekening of schadeverzekering. Hier heb je niet altijd een tussenpersoon bij nodig. Hypotheken, beleggingen en levensverzekeringen liggen net wat ingewikkelder. Als je hier verkeerde keuzes bij maakt kan het ervoor zorgen dat het je veel geld gaat kosten. Dit is zonde, vooral als dit voorkomen kan worden. Als je hier dus weinig van af weet is het verstandig om hiervoor een financieel adviseur in te schakelen. 

Kiezen uit de adviseurs 

Er zijn verschillende soorten financieel adviseurs waaruit je kan kiezen. Deze bezitten allemaal een AFM-vergunning voor de diensten die hij of zij verlenen. Op AFM.nl kun je deze vergunningen nagaan. Het product wordt geleverd door een aanbieder, dit is bijvoorbeeld een spaarrekening. Een bijpassende oplossing voor jouw situatie wordt uitgezocht door een adviseur. Vervolgens wordt de overeenkomst gesloten door een bemiddelaar. Hier moet je zelf aangeven wat je een correcte oplossing vindt en deze wordt dan vervolgens geregeld door de bemiddelaar. 

Waar moet je op letten?

Hier een aantal punten waarop je moet letten als je een financieel adviseur uitkiest. Kijk naar wat voor een soort advies je wilt. Wil je bijvoorbeeld een advies over een bepaald product of een volledig persoonlijk financieel plan? Daarna is het slim om naar de prijs te kijken. De financieel adviseur zal hiervoor een offerte opstellen via een ‘Dienstverleningsdocument’. Aangezien dit document een vast format heeft kun je deze gemakkelijk vergelijken met andere dienstverleningsdocumenten. Probeer ten slotte te achterhalen hoeveel ervaring de financieel adviseur heeft door middel van referenties en kwalificaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *