Terreinverlichting 101

Terreinverlichting 101

31 juli 2020 Uit Door Redactie

Stel je voor: je werkt in de designsector (of een andere sector die hiermee te maken krijgt) en je krijgt de opdracht om een groot terrein of een grote ruimte te verlichten. Dat is anders dan een woonkamer, en zelfs anders dan een schoolaula. Herken je jezelf hierin, of wil je weleens weten hoe zoiets in zijn werk gaat, en waar je allemaal rekening mee moet houden? Het belang van verlichting wordt soms onderschat, maar deze blog (samen met elke BES LED terreinverlichting specialist aan wie je het vraagt) zal proberen te illustreren hoe belangrijk verlichting precies is.

Warm of koud

Natuurlijk zorgt verlichting allereerst dat je alles in een ruimte of op een terrein goed kan zien, ook als het donker is. Dat is het eerste doel van verlichting. Maar wist je dat de “temperatuur” van licht daadwerkelijk invloed heeft op je gemoedstoestand? Je hebt in principe twee soorten licht; warm en koud. Warm licht, alles van rood tot het zachte, gele licht wat je in veel woonkamers ziet, geeft ons energie, maar ontspant tegelijkertijd. Onze ogen vinden het namelijk comfortabeler om naar warm licht te kijken. Warm licht kan emoties versterken en ons een veilig, huiselijk gevoel geven. Koud licht daarentegen, maakt ons kalm, haalt onze rationele kant naar boven en geeft ruimtes sneller een steriel en wat “professionelere” sfeer. Daarom gebruiken veel kantoorruimtes vaak koud licht, en alle computerschermen zijn ook standaard ingesteld op koud licht.

Focus

Nu denk je misschien: maar wat heeft dit te maken met het verlichten van, bijvoorbeeld, een parkeerterrein? De temperatuur van het licht stuurt dus eigenlijk de gemoedstoestand van de mensen die zich op het terrein bevinden. Wil je een kalme, professionele sfeer, dan is koud licht een beter idee. Wil je een gevoel van veiligheid creëren, dan werkt warm licht waarschijnlijk het beste. Ook is het bij het verlichten van elk soort ruimte en/of terrein belangrijk dat je nadenkt over waar de focus moet liggen, en of die überhaupt ergens moet liggen. Als het hele terrein namelijk gelijkmatig verlicht moet worden, dan is dat je focus.

Een terrein verlichten is dus zo simpel nog niet. Je moet rekening houden met de plaatsing van je lampen, de felheid, en zelfs de temperatuur van het licht. Natuurlijk kan je altijd een BES LED terreinverlichting specialist raadplegen. Door met andere professionals te bespreken wat je precies wilt en wat je daar voor nodig hebt, krijg je de verlichting voor elkaar die jij (en je werkgever?) zoekt. Succes!