Rentevoordelen bij een lening voor een ondernemer

geld lenen ondernemer

Iedereen kent natuurlijk wel de regel dat je rente voor een hypotheek aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Dit staat bekend als de hypotheekrenteaftrek. Maar hoe zit het eigenlijk met de rente voordelen van een ondernemer? Deze gaat natuurlijk regelmatig leningen aan waarbij er ook rente moet worden voldaan. Is dit ook aftrekbaar en hoe zit dat precies? Hieronder gaan we kijken naar geld lenen ondernemer en hoe het zit met eventuele voordelen wat betreft de rente hierbij.

geld lenen ondernemer

Renteaftrek

Ook als ondernemer kun je profiteren van voordelen wat betreft de rente die je betaald voor leningen. In dit geval staat dit bekend als renteaftrek voor ondernemers. De rente die jij betaald op een geldlening is fiscaal aftrekbaar van jouw winst als ondernemer, mits het een zakelijke lening betreft die je gebruikt voor een bedrijfsmiddel. Denk hierbij aan een kantoorpand of een bedrijfsauto. Stel dat je hiervoor een lease contract aangaat, dan kun je de rente die je hiervoor betaald aftrekken van de winst. Op deze manier hoe je minder winst op te geven aan de belasting, en wordt je bedrag dat je moet betalen lager.

Hoe zit het met een hypotheek?

Ook als ondernemer kun je natuurlijk een hypotheek afsluiten. Als medewerker in loondienst kun je vervolgens de rente van je belastbare inkomen aftrekken, waardoor je ook weer minder belasting betaald onderaan de streep. Dat kan als ondernemer in principe ook. Enig nadeel hierbij is wel dat wanneer je over een bepaalde maand geen winst maakt, er niks is om je hypotheek rente van af te trekken. In dat geval kun je dus niet profiteren van de hypotheekrente voordelen. Daarom is de hypotheekrente aftrek voor ondernemers toch echt anders. Je kan er niet vooraf vanuit gaan dat je een bepaald bedrag van je maandelijkse hypotheeklasten kunt terugkrijgen, waardoor het bedrag waar je rekening mee moet houden als vaste lasten hoger ligt.

De renteaftrek mogelijkheden gelden voor alle type leningen. Het verschil zit hem namelijk niet daarin, maar in het doel waarvoor je de lening gebruikt. Dit moet dus echt een bedrijfsmiddel zijn, anders is de rente niet aftrekbaar van de winst. Geld lenen als ondernemer kent dus andere uitdagingen, waar je altijd rekening mee moet houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *