Hypotheek? Sluit een overlijdensverzekering af

overlijdensverzekering

Onroerend goed kopen is een redelijk stabiele investering. Stel dat je gaat huren heb je – afhankelijk van de voorwaarden in het huurcontract – wel gratis woningonderhoud, maar is de huur die je elke maand betaalt voorgoed weg. Wanneer je onroerend goed koopt heb jij dat in je bezit en heb jij het recht om het ook te verkopen. Zo zie je dus uiteindelijk jouw geld terug. Wellicht slechts een deel er van of misschien zelfs met winst! Veel mensen kunnen echter geen huis in een keer kopen. Dan sluit je een hypotheek af bij een hypotheekverstrekker zoals een bank. Echter ben je dan verplicht om een overlijdensverzekering af te sluiten en deze te verpanden aan de hypotheekverstrekker.

overlijdensverzekering
Funeral flowers on a casket, funeral service

Wat is verpanden?

Het verpanden van een bezit houdt over het algemeen in dat een persoon een lening aanvraagt bij een geldverstrekker en voor dit geldbedrag een ‘onderpand’ inruilt als bescherming voor de geldverstrekker tegen wanbetaling. Mocht de lener het geleende bedrag niet terugbetalen binnen de afgesproken periode, dan is de geldverstrekker gemachtigd om het onderpand te verkopen en zo de investering terug te verdienen.

overlijdensverzekering
Wooden casket with funeral flowers, cremation ceremony

Waarom de verzekering verpand wordt

Als een persoon een hypotheek afsluit en komt te overlijden in de afbetalingsperiode, ontstaat er een conflict van bezit tussen de nabestaanden en de hypotheekverstrekker. Een overlijdensrisico zorgt er voor dat bij overlijden een vooraf bepaald geldbedrag vrijkomt om grote financiële lasten als een hypotheek te kunnen dekken. Door deze te verpanden aan de hypotheekverstrekker wordt het verzekeringsgeld bij overlijden uitbetaald aan de hypotheekverstrekker. Deze partij gebruikt dit geldbedrag dan om de hypotheek verder af te betalen waardoor het huis volledig in het bezit van de nabestaanden komt.