Een goede lening vinden stappenplan

Het is over het algemeen bekend dat het sparen van geld de voordeligste manier is om een aankoop te financieren. Wanneer je een lening afsluit om iets te betalen, betaal je namelijk altijd rente over het geleende geldbedrag. Door deze rente betaal je altijd meer dan dat het product wat je wilt kopen eigenlijk kost. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat je een aankoop echt wilt of moet doen en dus een lening afsluit om dit te kunnen financieren. Dit kan zijn voor een nieuwe auto, maar kan ook zijn voor een ander leendoel zoals het verbouwen van je woning. Een lening vinden die bij je past is eenvoudig, mits je de juiste stappen weet te volgen. Wij hebben een stappenplan gemaakt hoe jij een lening kan vinden die bij jouw persoonlijke situatie past.

Stap 1 – Bepaal of je een doorlopend krediet wilt of een persoonlijke lening

In Nederland zijn er twee verschillende soorten leningen waaruit je kan kiezen wanneer je geld wilt lenen bij een bank, namelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen welke vorm van lenen voor jou het best uitkomt.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je samen met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Vervolgens bepaal je zelf wanneer (en hoeveel) geld je opneemt tot je de afgesproken kredietlimiet hebt bereikt. Het is dan ook mogelijk om afgelost geld nogmaals op te nemen, zolang je onder de kredietlimiet blijft. Bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het geld dat je op dat moment hebt opgenomen bij de kredietverstrekker. Doordat deze vorm van lenen erg flexibel is, is het rentepercentage erg hoog.

Persoonlijke lening

De meeste mensen maken gebruik van een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening ontvang je op één moment het van tevoren afgesproken geldbedrag dat je over een vaste periode terugbetaalt aan de geldverstrekker. Doordat je de exacte looptijd afspreekt, weet je voor je de lening afsluit precies hoeveel de maandelijkse lasten van de lening zijn. Het is een stabiele manier van lenen en heeft dan ook een laag rentepercentage. Door dit lage rentepercentage is het in bijna alle gevallen een aantrekkelijkere vorm van lenen dan een doorlopend krediet.

Stap 2 – Het kiezen van de ideale aflosperiode

Wanneer je weet welk soort lening je wilt hebben, bepaal je de aflosperiode van deze lening. De aflosperiode is de periode waarin je het geleende geld terug betaalt aan de geldverstrekker. Bij een persoonlijke lening staat deze looptijd natuurlijk al vast. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandelijkse kosten, maar hierdoor bepaal je wel meer rente over het geheel. Een kortere looptijd zorgt voor hogere maandlasten, maar bespaart wel rente over de gehele periode.

Bij een doorlopend krediet werkt dit anders. Hierbij bespreek je een bepaald aflospercentage wanneer je geld opneemt. Deze afloskosten, met de maandelijkse rente, betaal je maandelijks aan de bank. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten en de aflosperiode van tevoren nog onbekend.

Stap 3 – Het vinden van de goedkoopste lening

Door het enorme aanbod aan geldverstrekkers is het belangrijk dat jij op zoek gaat naar de geldverstrekker die jou de goedkoopste lening kan aanbieden. Alle geldverstrekkers hanteren hun eigen voorwaarden en prijzen, waardoor iedereen ergens anders hun ideale lening vindt. We zien nog te vaak dat mensen een lening afsluiten bij de bank waar ze ook hun betaalrekening hebben. Echter is dit bijna nooit de goedkoopste optie, waardoor je in veel gevallen te veel rente betaalt. Op www.rente.nl kan je eenvoudig zien waar jij de goedkoopste lening kan afsluiten. Op deze website kan je namelijk eenvoudig alle geldverstrekkers met elkaar vergelijken.

Stap 4 – Controles uitvoeren en de lening aanvragen

Wanneer je de goedkoopste lening voor jouw situatie hebt gevonden ben je bijna klaar. Het is belangrijk om altijd bepaalde controles uit te voeren voordat je een lening aanvraagt. Zo moet je de voorwaardes van de geldverstrekker goed doornemen. Het is mogelijk dat hier regels in staan die niet aan jouw wensen voldoen.

Als je helemaal tevreden bent met de lening, kan je deze lening aanvragen. Dit kan tegenwoordig ook online. Wanneer je een aanvraag bij de geldverstrekker hebt gedaan, krijg je binnen een aantal dagen een offerte binnen. Neem deze offerte goed door en onderteken hem bij akkoord. Wanneer je deze ondertekende offerte met de gevraagde documenten terug stuurt naar de geldverstrekker krijg je binnen de kortste keren het geld op je rekening gestort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *