De wondere wereld van vastgoed beleggen

De wondere wereld van vastgoed beleggen

16 juni 2021 0 Door Redactie

Vastgoed beleggen: dat komt vast goed, toch? Nou ja, als je het goed aanpakt vaak wel. Juist daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je doet. Doe je het goed, dan is het vaak gelijk onroerend goed. Oké, genoeg woordgrapjes: nu ter zake. Vastgoed beleggen is investeren in vastgoed: in gebouwen dus. Dat kan dus gaan om winkels, om kantoorpanden, of juist om woningen. Soms worden er zelfs hele complexen mee bedoeld. Toch draait vastgoed niet uitsluitend om gebouwen. Ook grond speelt een belangrijke rol: het gebouw en de grond waarop het staat, zijn immers onafscheidelijk van elkaar. Vastgoed beleggen is beleggen in leefruimte.

Wat is het juiste moment voor vastgoed beleggen?

Elk moment kan het juiste zijn voor een investering in vastgoed. Het is belangrijk te weten hoe de markt in elkaar zit: tegen welke prijzen wordt er verkocht? Je kunt erop rekenen dat er altijd vraag zal zijn naar vastgoed. Mensen moeten immers wonen, ze moeten leven en werken. Zelf een hutje op de prairie bouwen zit er anno 2021 niet meer in. Een belangrijk voordeel van vastgoed is dat het waardevast heeft: er is altijd vraag naar. Dat is ook het geval met bijvoorbeeld goud. Vastgoed beleggen is ook een goede optie in tijden van hoge inflatie.

Rendement behalen met vastgoed beleggen

Het behalen van rendement met vastgoed beleggingen is nooit een garantie. Er liggen altijd risico’s op de loer, die je zo goed mogelijk moet zien te omzeilen. Beleggen is een spel van kansen. Je kunt je kansen zo groot mogelijk maken, door je zo goed mogelijk ‘in’ te ‘lezen’ en je zoveel mogelijk nuttige vaardigheden eigen te maken. Doe eerst onderzoek voor je gaat investeren.

Verschillende vormen van vastgoed beleggen

Rendement haal je door meer geld te verdienen dan je hebt ingelegd. Dat is simpel gezegd, maar wat moeilijker gedaan. Er zijn verschillende soorten vastgoedbeleggingen mogelijk. Vraag je huur voor een pand dat je bezit? Dan is rendement bijna een zekerheidje. Koop je een pand op om te renoveren en wil je dit met winst doorverkopen? Dan is het een stuk grotere uitdaging om veel rendement te behalen. Voor het aankopen van een tweede pand kun je een beleggingshypotheek aanvragen. Als je wilt verhuren, dat moet je het pand ook bezitten.

Een passief inkomen met vastgoed beleggen

Je haalt een passief inkomen met vastgoedbeleggingen door een pand te verhuren. De huur is een passief inkomen. Ook als je geld investeert in een vastgoedfonds is dat een vorm van passief inkomen verdienen. Passief inkomen is inkomen dat niet afkomstig is uit loondienst of een andere vorm van compensatie voor een inspanning/werkzaamheden (vandaar de term ‘passief’). Beleggen in een fonds kan via Synvest. Je belegt dan niet rechtstreeks, maar indirect in vastgoed, via een fonds. Dit fonds gaat op zoek naar winst en die winst is jouw rendement.

Kansen van vastgoed beleggen

Beleggen in vastgoed biedt meer dan genoeg kansen. Een beleggingshypotheek helpt je een grote investering te doen. Hiermee kun je een groot deel van de kosten afdekken, waardoor je nog maar een relatief klein deel uit je eigen vermogen hoeft op te brengen. Beleggen in vastgoed met behulp van een beleggingshypotheek is voor de ‘gewone’ burger een goede optie.