De verschillende vormen van beleggen op een rij

De verschillende vormen van beleggen op een rij

26 februari 2021 0 Door Redactie

Nu de spaarrente historisch laag staat, kijken veel mensen naar alternatieven om geld bij te verdienen. In dat kader wordt steeds vaker gekozen voor beleggen. Maar wat is beleggen nou precies en welke verschillende beleggingsvormen bestaan er? In dit artikel ga ik daar verder op in. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder!

Beleggen, wat is dat precies?

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. In begrijpelijke taal zou je kunnen zeggen dat beleggen het investeren van geld is, in de hoop dat de investering in de toekomst meer geld waard zal zijn. Zoals je ongetwijfeld weet, brengt beleggen risico’s met zich mee. Daarom wordt aangeraden om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. De meeste beleggingen zijn namelijk gericht op de langere termijn om zo de risico’s iets in te perken. Bij de meest gangbare vormen van beleggen moet je dan ook niet verwachten om op korte termijn al grote winsten te zien.

Verschillende vormen van beleggen

Zoals ik al aangaf in de inleiding, bestaan er verschillende beleggingsvormen. Ik heb er hieronder een aantal op een rijtje gezet.

Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed is een populaire vorm van investeren. Een groot voordeel van beleggen in vastgoed ten opzichte van beleggen in aandelen en obligaties, is dat vastgoed minder gevoelig is voor inflatie. Daarnaast is beleggen in vastgoed een slimme aanvullende investering om de risico’s te spreiden voor veel mensen die bijvoorbeeld al beleggen in aandelen. Doordat je huurinkomsten genereert, ontvang je doorgaans bovendien een bepaalde vorm van financiële zekerheid.

Meer weten over beleggen in vastgoed of op zoek naar een partij die je hierbij kan ondersteunen? Kijk dan eens op de website van Beursgenoten.

Beleggen in aandelen
Een populaire – en zo niet de meest populaire vorm van beleggen – is het investeren in aandelen. Als je een aandeel koopt, bezit je in feite een klein stukje van een bedrijf. Als de waardering van een bedrijf stijgt, stijgt ook de waarde van het aandeel. Daarnaast keren veel bedrijven dividend (een gedeelte van de winst) uit aan aandeelhouders. Dit zorgt dus voor inkomsten.

Beleggen in obligaties
De laatste beleggingsvorm die ik aan je wil voorleggen is beleggen in obligaties. Als je belegt in obligaties, leen je je geld in feite uit. Dit kan zijn aan een bedrijf, maar ook aan een overheid of aan een bank. In tegenstelling tot het beleggen in obligaties koop je dus geen stukje eigendom, maar je stelt je geld ter beschikking. Dit geld kan vervolgens door de betreffende organisatie of overheid worden gebruikt om te investeren.