Beleggen met futures

Beleggen met futures

7 april 2021 0 Door Redactie

Bij een future gaat het over een vorm van beleggen en dat werkt met een contract en de looptijd en de grootte van het contract zijn van tevoren gestandaardiseerd. Hierdoor is het mogelijk om te handelen op de beurs. Wat de kosten zijn van een future hangt af van welke je kiest en ook van de broker die je kiest. Daarom is het sowieso aan te raden dat je je daar eens goed in gaat verdiepen en dat met elkaar vergelijkt en dan pas een keuze maken wat het meest voordelig en gunstig voor je uit gaat pakken. Een andere naam voor een future is een derivaat. Professionele ondernemers maken met name gebruik van futures, zo kunnen ze namelijk gunstige prijsafspraken maken voor de toekomst. Dit kan gaan over metalen, te denken aan goud en zilver, maar het kan ook gaan over landbouwproducten, zoals koffie of aardappelen. Ook kan het gaan over bepaalde grondstoffen zoals lood, olie of koper of over aandelen in een bedrijf.

Begin en voorbereidingen

Het beleggen in futures kost natuurlijk wat tijd en voorbereiding, maar misschien is het wel wat voor jou! Op het moment dat jij de keuze hebt gemaakt om een future te kopen, dan ga je een plicht aan van afname op termijn. De verkoper van de future heeft dan een leveringsplicht. Je zou het dus kunnen zien als een overeenkomst. Het heeft niet veel risico’s, maar iedere vorm van beleggen kent risico’s en die heb je hier dus ook. Het gaat er niet om dat je direct gaat beleggen, maar het gaat er om dat jij verantwoord aan de slag gaat, dus weet waar je het over hebt en de voordelen en risico’s allemaal kent. Zo heb je diverse soorten futures en ook daar zal je je eens in moeten verdiepen en dan kun jij de keuze maken wat het voor jou gaat worden. Online vind je veel succesverhalen, maar blijf realistisch. Zorg dat je weet wat je wil, let er goed op wat voor bedrag je financieel hebt en wat je wil beleggen. Je moet namelijk wel voor ogen blijven houden dat je met beleggen altijd een risico loopt om je inleg kwijt te zijn. 

Beleggen met futures

Verschillende futures

Je hebt om te beginnen diverse soorten futures, je hebt een future long en een future short. Waar moet je beginnen en wat zijn de verschillen? Om te beginnen zal je keuze uit gaan naar de future long wanneer je ervan uit zal gaan dat de onderliggende waarde gaat stijgen. Maar je kiest voor een future short als je denkt en er dus van uit gaat dat de onderliggende waarde juist gaat dalen. Wat je gaat verdienen hangt af van de future prijs en heeft niets te maken met je future keuze. Let er dus goed op wat voor jou het meest interessant kan zijn. Als je dat weet dan zou je je keuzes kunnen maken of je nog meer in dat type future kunnen verdiepen.

Verplichtingen

Bij een future ga je altijd verplichtingen hebben. Je hebt daarom te maken met een waarborgsom want je wil niet zomaar het risico nemen van grote geldstromen. Je wil zekerheid dat een verkoper ook aan verplichtingen kan voldoen. De waarborgsom noemen we dan ook wel een margin. Deze betaal je aan de verkoper en is dus een extra zekerheid. Wat het bedrag is hangt af van de future.

Hefboom en futures

Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat je bij futures ook te maken hebt met een hefboom. Als je genoeg weet over het beleggen in futures, dan kun je de keuze hebben gemaakt om er wat mee te willen doen. Je wil ook futures kopen. Maar de vraag is wat ga je dan precies doen? Je hebt hier inmiddels al heel wat kunnen lezen, maar blijf dat ook vooral doen. Je weet op deze manier namelijk de laatste ontwikkelingen en je blijft je er ook van bewust dat je met geld beleggen ook het risico loopt om je inleg kwijt te raken. Het gaat er om dat jij alleen maar gaat beleggen omdat je het eens mee wil maken, omdat je je bewust wil zijn van de spanning en de mooie momenten. Het beleggen in futures is een mooie ervaring, maar je moet daarbij wel goed weten wat je doet en ook de hefboom altijd in de gaten houden, beleggen kan geld opleveren en kan je ook geld kosten.