3 dingen die je moet weten over een POS terminal

3 dingen die je moet weten over een POS terminal

11 juni 2020 Uit Door Redactie

Steeds meer bedrijven gaan werken met een POS systeem. Vooral horeca ondernemers en winkeliers zijn groot fan van dit systeem. POS staat voor Point of Sale en is een essentieel systeem dat bijdraagt aan het optimaliseren van de verkoop. Denk hierbij aan het bijhouden van voorraden, marketing kansen, financieel overzicht en het personeel. Het systeem is zo gebruiksvriendelijk dat iedereen massaal overstapt op deze systemen. Ben jij je ook aan het verdiepen in een dergelijk systeem voor je winkel of horeca onderneming? In deze blog vertellen we je de ins en outs van een POS syteem. 

Wat is een POS systeem?

Point of Sale verwijst naar de plek waar transacties plaatsvinden. Andere termen die gebruikt worden voor een POS terminal zijn POS-transactie of POS systeem. Bij een dergelijke transactie zijn de koper en verkoper betrokken. Via de POS terminal wordt de transactie uitgevoerd. Middels creditcard betalingen wordt de transactie verwerkt. Het kassasysteem bestaat uit hardware en software die het factureringsproces een stuk makkelijker maken. Tevens heeft het apparaat een barcodescanner, bonprinter, kassa en software interface. 

Wat is een kassasysteem?

Je zou POS systeem kunnen vertalen naar kassasysteem. Maar eigenlijk doet de term kassasysteem een POS te kort. Met een kassa kun je alleen afrekenen terwijl je met een POS systeem inzicht hebt in klantgegevens, verkoopstatistieken en nog veel meer.

De ontwikkeling van POS systemen

Het eerste kassasysteem kwam in de jaren 70 op de markt. Het computerbedrijf IBM was het bedrijf die het systeem voor het eerst introduceerde. Toen werden de terminals nog aangesloten op een mainframe-controller die alles verwerkte. De terminal zelf beschikte dus niet over een rekenkracht. De afgelopen jaren heeft het kassasysteem zich sterk ontwikkeld. Nu kun je een POS terminal dus voor veel meer gebruiken dan alleen betalingen, maar ook boekhouding, voorraden, marketing en het managen van personeel. 

Wat is een MPOS?

De technologie staat zeker niet stil. Vlak na de introductie van een POS terminal werd de MPOS geïntroduceerd. MPOS staat voor Mobiele Point of Sale. Hier worden de transacties verwerkt via apps op mobiele telefoons. De transactie kan contactloos plaatsvinden tussen een mobiele telefoon en betaalterminal.De betalingsgegevens kunnen worden overgedragen middels een QR code of Near Field Communication. Het contactloos betalen via een mobiele telefoon is vol in opkomst en wordt dus steeds vaker gebruikt. 

 

Vooral nu in de tijd van de pandemie is de vraag naar contactloos betalen groot. Door contactloos te betalen kunnen we het overdragen van verkeerde bacteriën tegengaan. Een POS systeem of een MPOS systeem is hiervoor de ideale uitkomst!